emma-sofia   cv   showreel   kuvat   audio   taiteellinen portfolio   ota yhteyttä

 


TAITEELLINEN PORTFOLIO


Kuva: Usva Torkki


NÄYTTELIJÄ-LAULAJA
KIRJOITTAJA
ILMAISUTAIDON OHJAAJA


NÄYTTELIJÄ

Näytteleminen on läsnä olemista, urheilua ja hienovireisesti rakennettua esiintyjän taidetta. Keho, ajatuksen virtaaminen ja kontakti vastanäyttelijään ovat näyttelemisen hetken keskiössä. Tuo hetki on joka päivä erilainen, mikä haastaa ja innostaa.

Uuden teoksen äärellä lähden työskentelemään minusta itsestäni kohti roolin maailmaa ja ajattelua. Tuo muuntautumisen matka on parasta työssäni. Sen voi tehdä suurta telaa, tai pientä sivellintä käyttäen, riippuen asiayhteydestä. Työkaluni ammennan matkan varrella opituista keinoista Stanislavskin psykologisesta roolin ymmärtämisestä commedia dell ´arten fyysisiin karikatyyreihin. Etsin roolitöideni taustaksi materiaalia ja tekniikoita. Tärkeä osa työtäni on myös kuunnella vaihtuvien ohjaajien ajatuksia ja omaksua uusia tekemisentapoja.

Näyttelijänä ei tulla koskaan valmiiksi, mutta sinuiksi oman näyttelemisensä ja keskeneräisyytensä kanssa on hyvä tulla.


LAULAJA

Musiikki on kulkenut elämässäni pisimpään. Pianonsoitosta ja kuorolaulusta lähtenyt musiikkiharrastus on muuttunut kymmenessä vuodessa ammattiesiintyjän yhdeksi tärkeimmäksi työkaluksi. Musiikkilukiossa tein ensimmäiset tutkinnot sekä klassisesta- että pop-jazz-laulusta. Olen kouluttanut ääntäni 7 vuoden teatteri- ja musiikkiteatteriopintojeni aikana erilaisten lauluopettajien kanssa. Tutuimmat ja eniten käytössä olevat äänenkäytöntekniikat ovat Niilo Kuukan puheopit ja laulussa Estill Voice training.

Rakastan opetella äänenkäytöllisesti haastavia hahmoja, kuten My fair ladyn raakkuva kultakurkku Eliza Doolittle. Olen esiintynyt teatterin lisäksi paljon myös solistina erilaisissa kokoonpanoissa orkestereista pienempiin yhtyeisiin.


VALITTUJA NÄYTTELIJÄNTÖITÄ


Nollaneljäviisi 2024, Vaasan kaupunginteatteri

Johanna Freundlich ohjaa Pasi Lampelan näytelmän perheestä, joka kamppailee huumeriippuvuuden kanssa. Emma-Sofia nähdään väkevän draaman pääroolissa.

 

 

Kaaos -kaamoksenmusta komedia 2023, Vaasan kaupunginteatteri

Mika Myllyahon Kaaosta on esitetty ympäri Suomen. Vaasan kaupunginteatteriin teoksen ohjasi Liila Jokelin, jonka ohjauksessa teosta lähestyttiin fyysisellä ja pelottomalla otteella. Teosta sai hyvät arvostelut ja herätti paljon keskustelua.
Sonja Halla-aho (vas.) ja Emma-Sofia (oik.) Kuva: Linus LindholmKuva: Linus Lindholm

”Kaaos on näyttelijäntyön suvereenia juhlaa. Huikean taitavat Sonja Halla-aho, Saana Rautavaara ja Emma-Sofia Hautala esittävät päärooliensa lisäksi näytelmän monet sivuroolit. -- Näyttelijäkolmikon muuntautumiskyky on ällistyttävää katsottavaa.” - Anne Puumala, Ilkka Pohjalainen 23.10.2023


 

 

Katri Helena 2021, Vaasan kaupunginteatteri

”Esiintyjäkaarti on erinomainen. Päähenkilöt, Katri Helenaa nuorena näyttelevä Emma-Sofia Hautala ja aikuisen roolin tekevä Satu Taalikainen ovat molemmat todella upeaäänisiä. He esittävät viihdeikonia valloittavasti ja vakuuttavasti, läpi koko kaaren.” - Laura Krohn, Ilkka-Pohjalainen 18.9.2021Petteri Hautala, Emma-Sofia Kuva: Linus Lindholm


 

 

My fair lady 2018, Kouvolan teatteri (teaser)


Kuva: Timo Tuviala


"Eliza 2.0"

Eliza Doolittle on yksi Emman mieleenpainuneimpia rooleja. Jukka Keinosen ohjauksessa klassikkomusikaalin rääväsuusta kuoriutui, kuten Kouvolan sanomat kirjoitti, ”Eliza 2.0”. Musikaali antoi ”äänen naisille” uudistamalla klassikkoa hienovaraisesti. Katsojat kiittelivät Hautalaa mm. särmikkään roolihahmonsa herkkyydestä.

Kuva: Timo TuvialaRuokarouvan tytär 2018, Kouvolan teatteri

Kantaesitys Enni Mustosen romaaniin perustuvasta Ruokarouvan tytär -kirjasta oli sukellus uuteen teatteriin tuoreen tekstin ja kiinnostavan työryhmän (ohjaus Sini Pesonen, koreografia Maija Nurmio, sävellykset Iikka Kahri) johdolla. Uuden näytelmätekstin syntymistä oli kiinnostavaa seurata läheltä, ja osallistua epookkimaailman ja modernin tulkinnan yhteensovittamiseen.

”Ellun (Elina Ylisuvannon) kanssa parasta on ollut sopimus siitä, että yllätämme toisiamme tasaisin väliajoin. Haluamme ajatella, että jokainen esitys ei ole prikulleen samanlainen. Näin siskosten suhde pysyy elävänä.”

– Emma Kulttuurikissa-blogin haastattelussa


Kuva: TavatonmediaHasbeen-draamakomedia, Yle 2018

Nuorille suunnattu sarja joka ilmestyi Ylellä, oli Hautalalle tärkeä kameratyö. Sarjan kirjoittajat muodostivat työryhmän ytimen ja loivat sarjaan omalakisen huumorin ja tyylin. Kiinnostavat teemat ja kanssanäyttelijät opettivat tv-työstä paljon lisää. Hautala esitti sarjassa päähenkilön siskoa, joka tahtomattaan rakastuu Suomen kuuluisimpaan räppäriin ja päätyy näin läheisemmäksi myös veljensä Niklaksen kanssa. Essin roolissa kiinnostavaa oli luoda hahmoa suhteessa muihin päähenkilöihin: hänellä oli usein tärkeä rooli kohtauksen vastavoimana, straight guy -tyyliin. Tai ainakin Essi itse ajatteli niin. Otteita roolista Hautalan showreelissä.

Poikamiesboksi 2016, Kouvolan teatteri

Emma teki ensimmäisen roolinsa Kouvolassa naispääosana musikaalissa Poikamiesboksi. Svengaava ja koskettava Burt Bacharachin musiikki sopi Hautalan äänelle mainiosti. Pihin naisen elämää -blogin kommentti Emman roolista:

”Frania esittävä Hautala lauloi puolestaan tiensä sydämeeni. --- Olen jopa yrittänyt etsiä kappaleita Youtubesta, sillä Hautala tulkitsee ne mielestäni jopa Broadwaylla nähtyä Kristin Chenowethia koskettavammin.””Kuva: Nadi Hammouda


Kohtalon tango 2015, Tampereen työväen teatteri

Tanssipainotteinen naispääosa työharjoittelussa Tampereen työväen teatterilla oli Hautalalle antoisa rooli. Tanssin mestarit Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö opettivat Hautalalle ja Nicke Lignellille kolme haastavaa argentiinalaista tango -koreografiaa. Mechan roolia oli mielenkiintoista tehdä vaikuttuen konkarinäyttelijä Soili Markkasesta, joka esitti Mechaa vanhempana. Yksi Suomen suurimmista näyttämöistä vaati suuren näyttämön keinot myös näyttelemisessä. Tiina Puumalaisen ohjaama teos oli visuaalinen ja tanssillinen herkku.

Emma-Sofia Hautala - Kohtalon Tango Teppo Järvinen

Kuva: Teppo Järvinen


KIRJOITTAJA

Kirjoitan Sofia Lumin nimellä. Kirjoittamiseni lähtee usein arkisista kokemuksista, ilmiöistä ja huomioista. Kirjoittajana haluan nähdä asiayhteyksiä ja asioita, jotka ovat piilossa muilta tai piilossa itseltään. Arkisesta voi runossa tulla ihmeellistä, tai sen voi rinnastamalla nähdä uudesta näkökulmasta. Teksti on väylä ja haaste nähdä näkymätön ja keksiä vielä keksimätön. Olen luonteeltani empaatikko, romantikko ja huono valehtelija. Persoonani näkyy rehellisissä teksteissäni, jotka haluavat löytää lähelle ketä tahansa, ja lopputulemana mieluummin antaa lukijalle toivoa kuin viedä sitä pois.

Tekstini saattavat olla tyyliltään lukemani runouden ja kirjallisuuden sävyttämiä. Rakastan suomalaista symbolistista runoutta ja modernistisen ajan runoutta 20-luvun Södergranista 50-, 60- ja 70- luvun Manneriin, Schoultziin ja 2010-luvun Kristiina Walliniin. Kirjailijaesikuviani löytyy myös nykykirjallisuuden parista. Runojen kirjoittaminen on minulle rytmiä ja sanakudosta: runoissa on hetkiä kiteyttävää voimaa. Proosa taas lähtee syvältä omista kokemuksistani ja havainnoistani.

Toivon, että tekstini voisivat olla yhtä pieniä kuin me ihmiset olemme. Siksi haluan kirjoittaa todellisista, olemassa olevista asioista. Ihmisen kokemus on arvokas kirjattavaksi ylös. Toisaalta kirjoitettu teksti voi muuttaa maailmaa, eikä omieni tarkoitus ole olla yhtään sen vähäisempiä.

Sofia Lumi https://sofialumi.blogspot.com/

Otteita teksteistä

Emma-Sofia Hautala - Who´s your honey, Logo

PINTANA, TUNTONA, TAHTONA, HALUNA 2016; Tampere Näty

Teatteriesitys oli osa Hautalan ja Annuska Hannulan Who´s your honey -tuotantoa, joka toteutettiin osin lopputyönä Nätyltä, osin omakustanteena ja osin teaterstiftelsen Vivica´s vänner tukemana. WYH oli kahden naisen leikittelevä, mutta tosissaan oleva eri medioita käyttävä tutkielma naisen kuvista. Keskeisenä osana aiheen käsittelyä toimi videoblogi. Osana työryhmää oli vahvasti myös kuvajournalisti Usva Torkki ja muita vierailevia taiteilijoita.

Kuuntele neljä esityksessä kuultua Hautalan runoa tästä:

1. Nykymantra
2. Nykymantra
3. Nykymantra
4. Karhu

Toisena lukijana Annuska Hannula. Miksaus, äänet ja editointi Petteri Hautala (1-3); Emma-Sofia Hautala (4).

Lue Eija Mäkisen haastattelu Kenen kuvastoa toteutat nuori nainen? teokseen liittyen.

Katso Cyanide-musiikkivideo teokseen liittyen. Hautala toimi mm. yhtenä videon ideoijista, säveltäjistä, sanoittajista ja tuottajista.


ILMAISUTAIDON OHJAAJA

Emma-Sofia Hautala - Kouvola Nute teatteri

Teatteriharrastus turvallisessa ohjauksessa on yksi parhaita tapoja tulla sinuiksi itsensä kanssa ja saada lisää rohkeutta olemiseen ja ilmaisuun. Hautalan sydämellä ovat erityisesti nuoret ja nuortenteatteri. Osana Who´s your honey -tuotantoa Hautala toteutti yhdessä Annuska Hannulan kanssa Tampereen tyttöjen talolle Minäkuva-työpajat vuonna 2016, joissa tutustuttiin omaan itseensä ilmaisullisten tehtävien avulla. Hän on pitänyt myös ilmaisutyöpajoja 3-4-luokkalaisille lapsille osana Kouvolan teatterin yleisötyötä. Vuonna 2017 Hautala oli perustamassa uudelleen nuortenteatteria Kouvolan teatteriin yhdessä Petteri Hautalan ja Panu Poutasen kanssa. Puolen vuoden harjoittelun jälkeen nutelaiset kertoivat mm. pitäneensä ensi kertaa esitelmiä luokan edessä ilman jännitystä ja saaneensa palautteeksi opettajalta, että ääni kuului nyt luokan perälle asti. Teatteri-ilmaisussa on avaimet myös laajempaan hyvinvointiin ja itsensä kanssa sinuiksi tulemiseen. Kysy Emmalta ideoita tai apua työyhteisösi, luokkasi tai nuortenteatterisi ilmaisun eteenpäin viemiseksi.emma-sofia
cv
showreel
kuvat
audio
taiteellinen portfolio
ota yhteyttä
hautala.emma.s[at]gmail.com