emma   cv   showreel   kuvat   audio   taiteellinen portfolio   ota yhteyttä

 


TAITEELLINEN PORTFOLIO


Kuva: Usva Torkki


NÄYTTELIJÄ-LAULAJA
KIRJOITTAJA
ILMAISUTAIDON OHJAAJA


NÄYTTELIJÄ

Näytteleminen on urheilun ja läsnä olemisen lisäksi hienovireisesti rakennettua esiintyjän taidetta. Keho, ajatuksen virtaaminen ja kontakti vastanäyttelijään ovat näyttelemisen hetken keskiössä. Ajattelen, että näyttelijän työ on aina jonkinlaista muuntautumista minusta itsestäni kohti jotain muuta – tästä syystä minäkin voin esittää ketä ja mitä tahansa.

Vuosien varrella olen oppinut tykkäämään ”valmiin” lisäksi myös harjoittelemisesta itsestään. Inspiroidun roolitöistäni kuten muustakin tekemästäni taiteesta, ja etsin niiden taustaksi materiaalia ja tekniikoita. Näyttelijänä olen testaileva laborantti, kehollinen urheilija ja materiaaleja yhdistelevä kollaasitaiteilija. Mielestäni näyttelijänä ei tulla koskaan täysin valmiiksi, mutta sinuiksi oman näyttelemisensä ja itsensä kanssa on hyvä tulla.


LAULAJA

Musiikki on kulkenut elämässäni kaikista pisimpään, ja olen perinyt rakkauden siihen vanhemmiltani. Pianonsoitosta ja kuorolaulusta lähtenyt musiikkiharrastus on muuttunut kymmenessä vuodessa ammattiesiintyjän yhdeksi tärkeimmäksi työkaluksi. Olen kouluttanut ääntäni 7 vuoden teatteri- ja musiikkiteatteriopintojeni aikana erilaisten lauluopettajien kanssa. Musiikkilukiossa tein ensimmäiset tutkinnot sekä klassisesta- että pop-jazz-laulusta. Olen tehnyt monia hienoja ja haastaviakin musikaalirooleja, kuten My fair ladyn raakkuva kultakurkku Eliza Doolittle. Rakastan opetella äänenkäytöllisesti haastavia hahmoja. Tyylillisesti rakastan laulaa ja myös kuunnella vanhaa jazzia, swingiä, r´n´b-musiikkia, folkkia ja musikaalimusiikkia laidasta laitaan. Olen esiintynyt teatterin lisäksi paljon myös solistina erilaisissa kokoonpanoissa orkestereista pienempiin yhtyeisiin.


VALITTUJA NÄYTTELIJÄNTÖITÄ


My fair lady 2018, Kouvolan teatteri (teaser)


Kuva: Timo Tuviala


"Eliza 2.0"

Eliza Doolittle on yksi Emman mieleenpainuneimpia rooleja. Jukka Keinosen ohjauksessa klassikkomusikaalin rääväsuusta kuoriutui, kuten Kouvolan sanomat kirjoitti, ”Eliza 2.0”. Musikaali antoi ”äänen naisille” uudistamalla klassikkoa hienovaraisesti. Katsojat kiittelivät Hautalaa mm. särmikkään roolihahmonsa herkkyydestä.

Kuva: Timo TuvialaRuokarouvan tytär 2018, Kouvolan teatteri

Kantaesitys Enni Mustosen romaaniin perustuvasta Ruokarouvan tytär -kirjasta oli sukellus uuteen teatteriin tuoreen tekstin ja kiinnostavan työryhmän (ohjaus Sini Pesonen, koreografia Maija Nurmio, sävellykset Iikka Kahri) johdolla. Uuden näytelmätekstin syntymistä oli kiinnostavaa seurata läheltä, ja osallistua epookkimaailman ja modernin tulkinnan yhteensovittamiseen.

”Ellun (Elina Ylisuvannon) kanssa parasta on ollut sopimus siitä, että yllätämme toisiamme tasaisin väliajoin. Haluamme ajatella, että jokainen esitys ei ole prikulleen samanlainen. Näin siskosten suhde pysyy elävänä.”

– Emma Kulttuurikissa-blogin haastattelussa


Kuva: TavatonmediaHasbeen-draamakomedia, Yle 2018

Nuorille suunnattu sarja joka ilmestyi Ylellä, oli Hautalalle tärkeä kameratyö. Sarjan kirjoittajat muodostivat työryhmän ytimen ja loivat sarjaan omalakisen huumorin ja tyylin. Kiinnostavat teemat ja kanssanäyttelijät opettivat tv-työstä paljon lisää. Hautala esitti sarjassa päähenkilön siskoa, joka tahtomattaan rakastuu Suomen kuuluisimpaan räppäriin ja päätyy näin läheisemmäksi myös veljensä Niklaksen kanssa. Essin roolissa kiinnostavaa oli luoda hahmoa suhteessa muihin päähenkilöihin: hänellä oli usein tärkeä rooli kohtauksen vastavoimana, straight guy -tyyliin. Tai ainakin Essi itse ajatteli niin. Otteita roolista Hautalan showreelissä.

Poikamiesboksi 2016, Kouvolan teatteri

Emma teki ensimmäisen roolinsa Kouvolassa naispääosana musikaalissa Poikamiesboksi. Svengaava ja koskettava Burt Bacharachin musiikki sopi Hautalan äänelle mainiosti. Pihin naisen elämää -blogin kommentti Emman roolista:

”Frania esittävä Hautala lauloi puolestaan tiensä sydämeeni. --- Olen jopa yrittänyt etsiä kappaleita Youtubesta, sillä Hautala tulkitsee ne mielestäni jopa Broadwaylla nähtyä Kristin Chenowethia koskettavammin.””Kuva: Nadi Hammouda


Kohtalon tango 2015, Tampereen työväen teatteri

Tanssipainotteinen naispääosa työharjoittelussa Tampereen työväen teatterilla oli Hautalalle antoisa rooli. Tanssin mestarit Jukka Haapalainen ja Sirpa Suutari-Jääskö opettivat Hautalalle ja Nicke Lignellille kolme haastavaa argentiinalaista tango -koreografiaa. Mechan roolia oli mielenkiintoista tehdä vaikuttuen konkarinäyttelijä Soili Markkasesta, joka esitti Mechaa vanhempana. Yksi Suomen suurimmista näyttämöistä vaati suuren näyttämön keinot myös näyttelemisessä. Tiina Puumalaisen ohjaama teos oli visuaalinen ja tanssillinen herkku.

Emma-Sofia Hautala - Kohtalon Tango Teppo Järvinen

Kuva: Teppo Järvinen


KIRJOITTAJA

Olen kirjoittanut aina, mutta esiintyjän työ on ottanut paljon tilaa työelämästäni viimeisen kymmenen vuoden ajan. Runoja ja proosaa on kuitenkin kertynyt paljon, ja nyt ne odottavat julkaisijaa. Jäädessäni freelanceriksi vuoden 2020 alusta, aion keskittyä enemmän kirjoittamiseen.

Kirjoittamiseni lähtee minua ympäröivän maailman ilmiöistä, mutta etsii työpöydälläni uusia mahdollisuuksia ja muotoja. Kirjoittajana haluan nähdä asiayhteyksiä ja asioita, jotka ovat piilossa muilta tai piilossa toisiltaan. Joskus on pakko kirjoittaa asiat kauniiseen pakettiin, joskus kirjoittamalla täytyy kommentoida ja tökkiä. Teksti on myös väylä ja haaste nähdä näkymätön ja keksiä vielä keksimätön. Olen luonteeltani empaatikko, jonkinlainen romantikko ja huono valehtelija. Persoonani näkyy rehellisissä teksteissäni, jotka haluavat löytää lähelle ”ketä tahansa”, ja lopputulemana mieluummin antaa lukijalle toivoa kuin viedä sitä pois.

Tekstini saattavat olla tyyliltään lukemani runouden ja kirjallisuuden sävyttämiä. Rakastan muiden muassa suomalaista symbolistista runoutta ja modernistisen ajan runoutta 20-luvun Södergranista 50-, 60- ja 70- luvun Manneriin, Schoultziin ja 2010-luvun Kristiina Walliniin. Toisaalta kirjailijaesikuviani löytyy myös nykykirjallisuuden parista. Runojen kirjoittaminen on minulle rytmiä ja sanakudosta: runoissa on hetkiä kiteyttävää voimaa. Proosa taas lähtee syvältä omista kokemuksistani ja havainnoistani. Toivon, että tekstini voisivat olla yhtä pieniä kuin me ihmiset olemme. Siksi haluan kirjoittaa todellisista, olemassa olevista asioista. Ihmisen kokemus on arvokas kirjattavaksi ylös. Toisaalta olen kokenut, että kirjoitettu teksti voi muuttaa maailmaa, eikä omieni tarkoitus ole olla yhtään sen vähäisempiä.

Otteita teksteistä

Emma-Sofia Hautala - Who´s your honey, Logo

PINTANA, TUNTONA, TAHTONA, HALUNA 2016; Tampere Näty

Teatteriesitys oli osa Hautalan ja Annuska Hannulan Who´s your honey -tuotantoa, joka toteutettiin osin lopputyönä Nätyltä, osin omakustanteena ja osin teaterstiftelsen Vivica´s vänner tukemana. WYH oli kahden naisen leikittelevä, mutta tosissaan oleva eri medioita käyttävä tutkielma naisen kuvista. Keskeisenä osana aiheen käsittelyä toimi videoblogi. Osana työryhmää oli vahvasti myös kuvajournalisti Usva Torkki ja muita vierailevia taiteilijoita.

Kuuntele neljä esityksessä kuultua Hautalan runoa tästä:

1. Nykymantra
2. Nykymantra
3. Nykymantra
4. Karhu

Toisena lukijana Annuska Hannula. Miksaus, äänet ja editointi Petteri Hautala (1-3); Emma-Sofia Hautala (4).

Lue Eija Mäkisen haastattelu Kenen kuvastoa toteutat nuori nainen? teokseen liittyen.

Katso Cyanide-musiikkivideo teokseen liittyen. Hautala toimi mm. yhtenä videon ideoijista, säveltäjistä, sanoittajista ja tuottajista.


Runoja

”Jos olisi ranta
sinervä vesi
harmaa vaahto ja simpukka
ei olisi väliä että huomenna me emme enää
näkisi auringonlaskua
näiltä raunioilta olisi
kadonnut uimarengas, puhjennut
keuhko ja sen läpi merituuli
puhaltaisi hyvästit”

”Oi, äiti, äiti
ei minustakaan aina
voi olla ylpeä

Istun elinkautista
tekemättömistä synneistä.”


Lue Hautalan runoja tästäProosa

”Oli taas sellainen keltainen päivä. Keltainen rintamamiestalo seisoi pensasaidan sisällä. Keltaiset säteet maalasivat keltaiseksi nurmikon, leikkimökin, trampoliinin, pihan männyn, auton. Auringossa lainehti myös oma huone. Sälekaihtimien välistä valo pääsi aina karkaamaan sisälle ja se tuntui olevan sille aina niin helppoa. Yhtä helppoa kuin mulle on aina ollut katsoa ikkunasta ulos ja tutkia isän liikkeitä. Se on taas pihalla postilaatikon ja bemarin välissä ja juttelee naapurin Ullalle. Sen olemus on hallittu. Ryhti on jotenkin liian täydellinen, mutta se peittyy kasvojen pehmeisiin ilmeisiin ja eteenpäin työntyneeseen päähän, joka näyttää kuuntelevan kaikilla soluillaan vastassa olevaa naista. Auringonsäteet osuvat myös iskään. Se loistaa valoa kuin aurinko itse, sokaisee meidät muut.”


Aurinkokuningas - work in progress
Lue tästä

Juuri - romaani juurettomuudesta
Lue tästä

”Jos aika-avaruus pysähtyy tänään, nyt, tämän käden kautta pääsen taas kiinni historiaan. Tutun korkuiset ja muotoiset ääniaallot purkautuivat ohuena massana puhelimen kaiuttimista. Metsä kohisi, kahisi, puro lirisi ja lorisi, kirkasääniset linnut, lintujen stereotyypit, lauloivat kaiken yllä kimakasti. Taustalla soi harmoninen syntetisaattorimatto. Olisin laulanut itsekin, jos minulla olisi ollut ääni.”ILMAISUTAIDON OHJAAJA

Emma-Sofia Hautala - Kouvola Nute teatteri

Teatteriharrastus turvallisessa ohjauksessa on yksi parhaita tapoja tulla sinuiksi itsensä kanssa ja saada lisää rohkeutta olemiseen ja ilmaisuun. Hautalan sydämellä ovat erityisesti nuoret ja nuortenteatteri. Osana Who´s your honey -tuotantoa Hautala toteutti yhdessä Annuska Hannulan kanssa Tampereen tyttöjen talolle Minäkuva-työpajat vuonna 2016, joissa tutustuttiin omaan itseensä ilmaisullisten tehtävien avulla. Hän on pitänyt myös ilmaisutyöpajoja 3-4-luokkalaisille lapsille osana Kouvolan teatterin yleisötyötä. Vuonna 2017 Hautala oli perustamassa uudelleen nuortenteatteria Kouvolan teatteriin yhdessä Petteri Hautalan ja Panu Poutasen kanssa. Puolen vuoden harjoittelun jälkeen nutelaiset kertoivat mm. pitäneensä ensi kertaa esitelmiä luokan edessä ilman jännitystä ja saaneensa palautteeksi opettajalta, että ääni kuului nyt luokan perälle asti. Teatteri-ilmaisussa on avaimet myös laajempaan hyvinvointiin ja itsensä kanssa sinuiksi tulemiseen. Kysy Emmalta ideoita tai apua työyhteisösi, luokkasi tai nuortenteatterisi ilmaisun eteenpäin viemiseksi.emma
cv
showreel
kuvat
audio
taiteellinen portfolio
ota yhteyttä
hautala.emma.s[at]gmail.com